Motorcross moet betaalbaar blijven!

Tel 0591-221478
Meest gestelde vragen Weblog

Balhoofdlager

Artikelen 1 tot 20 van 31 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Artikelen 1 tot 20 van 31 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Hebben crossmotor balhoofdlagers onderhoud nodig?

Balhoofdlager zie je gemakkelijk over het hoofd, want als het werkt dan werkt het toch? Toch is de balhoofdlager belangrijk, want het zorgt er we voor dat je kunt sturen. En je kunt hem zelfs nog verstellen door hem strakker of minder strak aan te draaien, waarbij het draaien van de stuur soepeler gaat of juist stroever. Maar laten we eerlijk zijn, sinds wanneer heb jij je balhoofdlager schoongemaakt en ingevet? Nog nooit gedaan? Dat verbaast mij niks. Want een groot deel van de crossers weten helemaal niet dat het onderhoud nodig heeft, laat staan regelmatig. Maar vergeet niet dat je balhoofdlager er voor zorgen dat je soepel kan sturen.

Wanneer een motor uit de fabriek komt, dan zit er standaard een klein laagje vet op de lagers. Want een laag vet zorgt voor een soort kussens tussen de lagers, en houd natuurlijk water en vuil zo veel mogelijk buiten. Maar naar verloop van tijd verdwijnt de vet langzaam uit je balhoofdlager, door bijvoorbeeld het afspuiten van de motor en dat het op gaat drogen. Wanner het vet weg is, of niet meer smeerbaar is omdat het al zo oud is, dan heeft de lagers geen smering meer en gaat het slijten in en om het frame. Dat zul je ook merken, want dan stokt het al ware een beetje, terwijl het soepel moet draaien. Ik raad aan dat u in ieder geval 1x in het jaar al uw lagers moet gaan controleren, schoonmaken en opnieuw invetten met lagervet.

Nou dat is leuk allemaal, maar ik kan toch ook gewoon nieuwe balhoofdlagers kopen? En dit krijg ik verrassend veel te horen, terwijl het geen moeite is om het in te vetten. Je kunt het natuurlijk laten doen, maar je kunt het ook prima zelf doen. Of je nu gaat voor onderhoud of je koopt simpelweg nieuwe lagers, wij kunnen je daar het beste over adviseren.