Motorcross moet betaalbaar blijven!

Tel 0591-221478
Meest gestelde vragen Weblog

Renthal handvatten

11 artikel(en)

per pagina

11 artikel(en)

per pagina

Renthal handvatten in verschillende maten, vormen en kleuren.

Ik ken niemand die nog nooit heeft geworsteld met het monteren van handvatten, laat staan de oude/kapotte handvatten te verwijderen. Dit is altijd een hekelpunt, en dan hebben merken zoals Kawasaki bijvoorbeeld de gas handvat ook nog eens extreem vast gelijmd, wat je er nooit meer fatsoenlijk af krijgt. Of je lijmt de verkeerde Renthal handvat aan de verkeerde kant van het stuur. Want de gas handvat kant is iets dikker als de koppelings- kant. Dat zijn allemaal dingen waar je niet stil bij staat. Laat staan dat je het nog nooit gedaan hebt.

Dan zijn er nog veel verschillende soorten Renthal handvatten, zoals hard, medium en zacht. En dan nog eens half waffle, full waffle en diamond. En ook nog eens 1 laags of 2 laags dik. Maar dat is allemaal persoonlijk, en moet je zelf gaan testen wat je zelf het fijnste vind. Als je bijvoorbeeld veel blaren hebt, dan kun je een zachte compound kiezen met een donut bijvoorbeeld. Maar het installeren gaan meestal op dezelfde manier.

Het snelste en makkelijkste manier om je oude handvatten te verwijderen, doe je simpelweg met een Stanley mes. Dan snijdt je de handvat in de lengte door, en dan trek je hem er zo af. Soms dan zit er wel eens te weinige lijm aan, dan kun je hem er af trekken zonder dat je hoeft te snijden. Maar pas wel op dat je niet te veel kracht zet op het snijden, omdat je dan stuur kan beschadigen, en dat is zonde. Het helpt ook wel eens om er PTFE of lube spray bij te spuiten. Wanneer je de oude handvat hebt verwijderd, is het ook belangrijk dat je de stuur goed schoonmaakt, en rubbervrij. Het makkelijkste is om met een mes te schrapen tot dat de meeste lijmresten weg zijn.

Nadat je de Renthal handvatten hebt verwijderd, dan is het tijd om de nieuwe handvatten te monteren. Dit gaat het beste met de speciale handvatten lijm. Er zijn ook rijders die geen lijm gebruiken, maar ik raad het zeker aan om dat wel te doen. Want je zit er niet op te wachten, dat je tijdens het rijden een handvat van het stuur trekt. Want dat is levensgevaarlijk. Het kan een stuk makkelijker gaan als je een verfbrander of föhn gebruikt om de handvat warm te maken. Dit zorgt er voor dat de rubber soepeler word, als je hem gaat plaatsen. Maar het kan ook zonder. Dan is het gewoon een kwestie van lijm in de handvat en op het stuur smeren, en dan in 1 beweging en zo snel mogelijk hem erop drukken. Want als hij eenmaal zit, dan krijg je bijna niet meer los.