Wat was het idee achter Supersprox Stealth achtertandwielen?

Het idee was om een tandwiel te maken van de allerhoogste kwaliteit wat je met geld kon kopen, en de meest geavanceerde technologie vandaag de dag. Daar is deze tandwiel uitgekomen, en het is een lichtgewicht aluminium body met een geharde stalen tanden. Het idee kwam van een American drag racer, die traditioneel met een stalen achtertandwiel rijden, omdat een aluminium tandwiel kan de hoge trek kracht niet aan. Maar staal is weer een stuk zwaarder als aluminium. Toen zijn de Supersprox engineers een combinatie van materialen gaan testen in 200-2001. Deze tandwielen werden voor het eerst gebruikt in de Motocross world championship en het wk enduro door fabrieks teams. De teams en rijders wisten dat dit stuk technologie ze een stuk meer vermogen ging geven vanwege het gewicht, en sinds die tijd heeft de Supersprox Stealth 6 wereld titels op zijn naam staan.


Waarom zijn ze beters als de normale Supersprox stalen tandwiel?


Supersprox geeft om gewicht en power, en daarom vinden ze dat een tandwiel dat geheel gemaakt is van staal te zwaar. Dus maakten we een stalen rand met aluminium binnen werk. We hebben verschillende materialen getest en kwamen tot een conclusie dat deze set-up van materialen het beste is tot nu toe. We gebruiken aerospace aluminium voor de binnenkant, vanwege de hoge impact sterkte, en is afegwerkt met een gecoate 15um film anti corrosie laag. Dit voorkomt oxidatie, en voorkomt dat het tandwiel los van het wiel gaat zitten.


Waarom is deze tandwiel beters als een aluminium Supersprox tandwiel?


Tandwielen die compleet van aluminium zijn gemaakt zijn lichter, en kunnen 2 problemen veroorzaken. Ten eerste slijten de tanden heel snel, en dat zorgt ervoor dat de ketting ook sneller gaat slijten. Maar erger nog, het zorgt ervoor dat de ketting niet goed word aangedreven als het tandwiel versleten is, wat uw veel vermogen kan kosten. Dan kun je ongeveer 5 pk verliezen naar 40min rijden. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.


Kan de stalen tanden mijn crossmotor ketting beschadigen?


Er zijn veel misverstanden over kettingen en tandwielen. We hebben gehoord dat de stalen tandwielen de ketting beschadigen, en dit is natuurlijk niet het geval. Staal op staal werkt perfect. Denk bijvoorbeeld aan lagers, dat is ook staal op staal, en werkt perfect. De rolletjes van de ketting zijn een beetje harder als de stalen tanden van een tandwiel, en deze 2 harde combinatie helpt slijtage tot de minimum te beperken. Er heerst een stuk meer slijtage als je een stalen ketting met een aluminium tandwiel gaat combineren, want aluminium is een stuk zachter materiaal als staal. Daarom heeft de Supersprox Stealth stalen tanden met een aluminium binnenkant. Dus je hebt het gewicht van een aluminium tandwiel maar de sterkte van een stalen tandwiel wat uiteindelijk 3x langer mee gaat.


Hebben jullie ooit ook een gebroken Supersprox tandwiel gehad?


Ja dat hebben we. In het begin (2001) toen we veel zijn gaan testen hebben we veel Supersrpox tandwielen afgeschreven, maar dat dat was rond eind 2002 voorbij. In 2007 wilde het officiële KTM Paris Dakar team onze Supersprox Stealth tandwielen gaan gebruiken, zonder dat wij ze toen hebben gesponsord. En ze hebben hem zet zoals een normale klant, gewoon gekocht. Dat geeft toch wel aan dat de kwaliteit en duurzaamheid van dit product uitstekend is. Ook in 2006 waren alle KTM factory motoren uitgerust met deze tandwielen.


Was het nodig om het speciaal te gaan verpakken?


Wij zijn er van overtuigd dat een tandwiel van deze kwaliteit ook een buiten gewone verpakking moet hebben, dat weerkaast de tijd en energie dat we er hebben ingestoken. Maar de grootste reden is natuurlijk dat het tandwiel niet beschadigd tijden een verzending. Vandaar onze speciale verpakking. Het is wel opvallend dat de verpakking veel gekopieerd word, maar de gepatenteerde Supersprox Stealth achtertandwiel niet. Er zijn wel soort gelijke tandwielen op de markt, die voornamelijk worden geproduceerd worden in China. Maar u moet zich af vragen of dat wel de goede keuze is. Want de Supersprox tandwielen zijn getest door duizenden rijders van alle niveaus en onder alle omstandigheden. De keuze is aan jou. Als u een Supersprox tandwiel koopt, dan bent u verzekerd van de beste kwaliteit dat te koop is.